Slavoljub Čvorović

Slavoljub Čvorović (Kruševac, 1934 — Beograd, 2011) je bio jugoslovenski i srpski likovni stvaralac, slikar, grafičar i profesor Akademije likovne umetnosti.

Završio je Akademiju likovnih umetnosti u Beogradu, a svoje veštine je usavršio u Briselu. Njegovo umetničko stvaralaštvo karakteriše transponovanje motiva iz slobodno shvaćenog pejzaža u kompozicije od figurativnog do asocijativno-apstraktnog izraza.

Slavoljub je rođen 1934. godine u Kruševcu. Završio je Akademiju likovnih umetnosti u Beogradu i specijalku na odseku za slikare kod profesora Nedeljka Gvozdenovića. Studirao je grafiku fakultativno na Akademiji likovnih umetnosti u Beogradu, a na Visokoj nacionalnoj školi za arhitekturu i dekorativno slikarstvo u Briselu ju je specijalizirao. Bio je redovni profesor na Fakultetu likovnih umetnosti od 1972. do 1998. godine.

Izlagao je samostalno svoje slike u zemlji i inostranstvu i učestvovao na najznačajnijim bijenalima grafike.

Dobitnik je mnogobrojnih nagrada i priznanja, među kojima su nagrada Oktobarskog salona, Spomen povelja Grafičkog kolektiva, nagrada ULUS-a, nagrada na međunarodnoj izložbi grafike u Kataniji, nagrada za kreaciju pozorišnih lutaka.

Preminuo je 3. avgusta 2011. godine u Beogradu.

Приказан један резултат