Grujica Lazarević

Grujica Lazarević (Rudovci, Lazarevac, 2. oktobar 1935 — Čačak, 19. jun 2003) srpski je akademski slikar, akvarelista i član Udruženja likovnih umetnika Srbije (ULUS).

Upisuje se u Školu za primenjenu umetnost „Đorđe Krstić“ u Nišu u klasi Pere Stanisavljevića, i pohađa je u periodu od 1952. do 1956. godine, VPŠ – likovni odsek u Beogradu, a Pedagoški fakultet, na odseku za likovnu kulturu u Rijeci. Profesionalnu karijeru započinje kao nastavnik likovnog vaspitanja. Službovao je u Bihaću, Sarajevu i Čačku u OŠ „Vuk Karadžić“.

Član je Udruženja likovnih umetnika Srbije (ULUS) od 1971. godine. Radio je kao urednik likovnog programa U Domu kulture u Čačku gde je osnovao Likovni salon. Jedan je od osnivača Udruženja likovnih umetnika Čačka – LUČ. U Sarajevu je završio i kurs za reditelje. Svoj rediteljski prvenac, Lorkine „Krvave svadbe“ režirao je za vreme službovanja u Bihaću.

Po dolasku u Čačak zajedno sa Milošem Mišom Radivojevićem formira „Eksperimentalni teatar“ – ETIČ. U teatru postavljaju dva komada, „Ćelavu pevačicu“ od Joneskua i „Šantićev Teferič“, scenski prikaz Šantićeve poezije.

Imao je 80 samostalnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Izlagao je samostalno u Parizu i Lođu. Učestvovao je na 230 kolektivnih iložbi. Redovan je učesnik kulturne manifestacije „Selu u pohode“ koju je inicirao glumac Zoran Radmilović od 1972. do 1990. godine.

Umro je i sahranjen je u Čačku 19. juna 2003. godine.

Nagrade i priznanja
Za svoj rad dobio je Oktobarsku nagradu SO Čačak za 1980. godinu i Specijalnu nagradu Zadužbine kralja Petra Prvog Karađorđevića na Jugoslovenskom bijenalu minijature 1992. godine u Gornjem Milanovcu. Dobitnik je nagrade Društva likovnih umetnika Zapadnog Pomoravlja, „Dragan Ćirković“ (1976, 1985 i 1996), Bijenala u Zemunu (1993). Jugoslovenskog bijenala akvarela u Zrenjaninu (1993 i 1997). Osvajač je druge nagrade na izložbi „Beograd inspiracija umetnika“ u Beogradu (1996).

Приказан један резултат