Milutin Kopanja

Milutin Kopanja rođen je u Glamoču 1946. god. Završio je Fakultet likovnih umetnosti (1977.) i posdiplomske studije u Beogradu 1979. Pored toga studirao je i Filološki fakultet u Beogradu. Samostalno je izlagao više od 30 puta u Beogradu, Novom Sadu, Banjaluci, Čačku, Kragujevcu, Nišu, Somboru, Kraljevu, a kolektivno je izlagao oko 200 puta u našoj zemlji I inostranstvu.

Učestvovao je na dva Trijenala svjetskog slikarstva u Osaki i Sofiji (1976.).
Dobitnik je brojnih nagrada za slikarstvo odkojih su značajnije: Velika nagrada Riste i BeteVukanović zaslikarstvo (1977.), otkupna nagrada na izložbi portreta u Tuzli (1979.), Nagrada ULUS-a za crtež (1981.), Nagrada za crtež Beograd 86, Nagrada za crtež na X izložbi jugoslovenskog crteža u Somboru (1990.), Zlatna paleta ULUS-a (1993.), Prva nagrada za slikarstvo na izložbi, “Tesla nadahnuće likovnih umetnika (1994.)“. Njegova dela nalaze se u brojnim galerijama i muzejima širom zemlje.

“Milutin Kopanja je umetnik koji je tokom celokupnog slikarskog istraživanja ostao veran klasičnom slikarskom jeziku kojim beleži trenutke svojih intimnih razmišljanja. Tiho i izolovano je izgradio sopstveni prepoznatljiv stil u kome dominiraju suptilne harmonije crteža, oblika i boja. Odmeren, jasan pročišćen stil je nastao kao rezultat više deceniskog istraživanja. Njegov poetski svet je diskretan, sažet u jedan ili dva osnovna motiva oslobođen svih suvišnih detalja. Pored prisutnih motiva ptica i biljaka, dočarava sećanje na cvrkut ptica, kao i šum vetra pronašavši potpuni unutrašnji mir”.

SonjaVukašinović

“Slike Milutina Kopanje, svojom suptilnom simbolikom, čitljivim rukopisom i razvijenim slikarskim stilom, govore uvek o tihoj drami jednog vremena i jedne sredine, ali isto tako i o čovekovom trajanju uopšte, o tragici prolaznosti čije se prisustvo u njegovim delima uvek oseća. Pri tom, sam autor nije nemi posmatrač, već učesnik i svedok, što samo doprinosi da se u njegovo delo ima poverenja, a verovati u umetničko delo je suština umetnosti, cilj kome teži svaki umetnik. Da. U iskrenost Milutina Kopanje nemože se sumnjati.“

Gordana Vasiljević

Odlaskom Milutina Kopanje svijet umjetnosti je izgubio jednog od svojih najeminentnijih pobornika, ali njegova djela, razasuta po galerijama i domovima bivše države, će ostati da podsjete starije i inspirišu mlađe generacije.

Preminuo je u Banjaluci u porodičnoj kući 2021.godine.

Приказ 1–12 од 15 резултата