Slobodan Jelesijević

Slobodan Jelesijević (Gornji Milanovac, 1951) srpski je grafički dizajner i profesor univerziteta.

Rođen je 19. avgusta 1951. godine u Gornjem Milanovcu. 1972. godine završio je srednju umetničku školu „Đorđe Krstić“ u Nišu. Diplomirao je na grafičkom odseku Fakulteta primenjenih umetnosti u Beogradu 1977. godine kod profesora Miloša Ćirića i kod profesora Stjepana Filekija. Bavi se ilustracijom, dizajnom ambalaže, tipografijom i slikarstvom.

Izabran je u zvanje docenta 2004, a u zvanje vanrednog profesora 2009. za užu umetničku oblast Stručni predmet grafičkog dizajna Prostorna grafika na Odseku za primenjene umetnosti Fakulteta umetnosti u Nišu. Predaje i izborni predmet Ilustracija.

Od 2009. do 2013. angažovan je kao gostujući profesor na Akademiji likovnih umjetnosti u Trebinju, Republika Srpska, za predmete Tipografija i Grafičko oblikovanje knjige.

Član je ULUPUDS-a od 1977. godine.

Imao je 13 samostalnih izložbi i oko 150 kolektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Dobitnik je 13 domaćih i inostranih nagrada za svoj rad iz likovne i primenjene umetnosti.

Radovi iz oblasti pisma nalaze se u zbirci Klingspor-museum, Ofenbah, Nemačka. Ilustracije u zbirci THE MUSEUM of WORLD’s ILLUSTRATION at GLOWINSKIS’ LIBRARY, Olesnjica, Poljska. Radovi iz kolekcija „Znakovito“ nalaze se u zbirci Muzeja primenjenih umetnosti u Beogradu.

Radovi su mu objavljivani u knjigama, udžbenicima, časopisima i na veb sajtovima.

Приказани сви од укупно 3 резултата