O nama

Galerija “Art” je započela sa radom 1994. godine, dan nakon Svetog Luke, slikarske slave. A kada ste, uz sve to, u porodici slikara – sudbinski ste predodređeni da se bavite ovim poslom. Od osnivanja, pa do današnjih dana, smo bili i ostali jedina gradska galerija u kojoj su eminentni gradski i srpski slikari (kao i ostali umetnici) dobili priliku da izlože svoja dela.

Galerija “Art” je vremenom postala prestižno mesto okupljanja umetnika i ljubitelja umetnosti, naročito na veoma posećenim izložbama koje smo do sada priređivali. Veoma smo ponosni na sponzorstvo i organizaciju zajedničkih izložbi Narodnog muzeja u Kragujevcu i Galerije “Art” (Izložbe umetnika: Radislava Raše Trkulje, Aleksandra Lukovića, Anđelke Bojović, Ratka Lalića i Rafaela Konsuegre). Dotični autori su, iz zahvalnosti na profesionalnoj organizaciji pomenutih izložbi, Galeriji “Art” ponudili svoja dela, da bi ih zatim, na našu preporuku, poklonili zbirci Narodnog muzeja u Kragujevcu.

Galerija “Art” se, naravno, bavi i kontinuiranim organizovanjem izložbi kragujevačkih i srpskih umetnika.

Preko trideset saziva Likovne kolonije Buljarica u poslednjih desetak godina dali su nam šansu da se upoznamo  i provedemo vreme sa najeminentnijim srpskim umetnicima. Kolekciju slika, nastalu na ovim kolonijama, izlagali smo u više gradova u Srbiji.

U poslednjih nekoliko godina organizujemo i besplatnu letnju dečiju školu crtanja, slikanja i vajanja, u kojoj preko stotinu dece tokom trajanja letnjeg raspusta (sve to uz stručnu pomoć kragujevačkih akademskih umetnika) biva uvedeno u čarobni svet umetnosti.

Grad Kragujevac je umeo da prepozna kvalitet i vrednost programa Galerije “Art”, i 2013. godine je, odlukom Gradskog veća, proglasio Galeriju “Art” institucijom od značaja za kulturu grada i dodelio joj poslovni prostor po povlašćenim uslovima u ulici Branka Radičevića br. 20.